5%-os lakás áfa idén is – Nálunk!

Mi idén is 5%-os lakás áfával értékesíthetünk!

Átmeneti rendelkezések érkeztek a 2019. őszi adócsomagban a lakásértékesítés megszűnő kedvezményes adókulcsához, melyben három feltétel teljesülésével is az alacsonyabb, 5%-os áfa kulccsal lehet értékesíteni az új lakásokat.

A jelenleg is hatályban lévő Áfa törvény rendelkezései szerint 2020. évtől megszűnik az ingatlanok eladása során alkalmazott 5%-os mértékű engedményes áfakulcs. 2019. december 31. után az új lakások értékesítését hasznos alapterülettől függetlenül 27%-os áfakulcs terheli – írja blogján a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt.

Az Áfa tv. jelenleg hatályos rendelkezései nem tartalmaznak átmeneti rendelkezést az adókulcs változásával kapcsolatban. Hiánypótlásként 2018.10.19-én a Parlament elé beterjesztett T/2931 számú törvényjavaslat átmeneti rendelkezést határoz meg az új lakóingatlanok áfakulcsának változásához kapcsolódóan.

Ennek értelmében a Real Consulting Kft. 2020. január 1-ét követően is 5%-os áfakulccsal értékesítheti újépítésű lakásait, mivel az alábbi, kormányzati feltételeknek együttesen megfelelnek:

  • a lakások adás-vételi szerződése az ingatlanügyi hatósághoz 2019. december 31-ig benyújtásra kerültek és
  • év végéig a lakóingatlanok legalább szerkezetkész állapotúak lettek és
  • a lakóingatlanok legalább szerkezetkész állapotának teljesítéséről az értékesítő (Real Consulting Kft.) nyilatkozott az adóhatóság felé
    – Az átmeneti rendelkezés szerint legalább szerkezetkész állapotú lakóingatlannak kell tekinteni az olyan lakóingatlant, melynek külső határoló szerkezeti elemei (falazat, födém, tetőszerkezet, nyílászárók, kémény, erkély, lépcsőszerkezet) elkészültek

A Real Consulting Kft. jelenleg két futó projektje átadásra kész állapotban várják új lakóik beköltözését a budai Madárhegyen lévő Keltike lejtőn és Budaörs Szegfű utcában. Ha kedveli ezeket a környékeket, tekintse meg lakásainkat az Ingatlanok menüpont alatt.

Stay Tuned for updates

[mc4wp_form id="224"]

Real Consulting Kft © 2024. All Rights Reserved.