Hamarosan megszűnik az 5%-os lakás áfa

Hamarosan megszűnik az 5%-os lakás áfa

A lakásépítések, s ezáltal a magyar ingatlanpiac élénkítésének céljából a kormány az új lakások építése során felszámított 27 százalékos áfát 2016-ban 5 százalékra csökkentette. Sajnálatos módon ezt a támogatást népszerű fogadtatása ellenére sem hosszabbítják meg, s mivel alapvetően is négy éves időszakra tervezték, 2019. december 31. napjáig lehet igénybe venni.

A nagy kérdés, ami mindenkit foglalkoztat, hogy vajon az engedményes lakásáfa törvény eltörlése milyen mértékű árnövekedést okozhat a piacon? Nagyon jelentős áfa különbségek mutatkoznak a jövő évtől, melynek köszönhetően a lakáspiac árkategóriái is mozdulni fognak. Egy 30 millió forintba kerülő újépítésű ház/lakás áfája jövő évtől 1,5 millió forintról 8,1 millió forintra emelkedik, melynek összegét várhatóan minden új lakás árába beillesztik.

A Portfolio kutatásai szerint viszont akad olyan, akinek ez pozitív változás. A lakásfejlesztői cégek nagy része az üzleti tervezhetőséget preferálja, ezért nyugodtabban állnak a hosszú távú törvénymódosításokhoz. Ha tudják mi vár rájuk, könnyebben tudnak a tenderekben kalkulálni.

A kormányoldali előrejelzések viszont további támogatásokat sejtetnek, melyek továbbra is segíteni fogják a magyar építőipart, a családokat és a fejlesztőket egyaránt. Például a CSOK 600 000 – 10 000 000 forint között igényelhető annak függvényében, hogy hány gyermekes család és használt vagy új házhoz szeretné igényelni valaki. Az ilyen típusú célzott dotáció a lakóparkok keresletét is befolyásolhatja, mivel a családosok teljesen más jellegű, lokációjú és méretű lakásokat keresnek, mint a beruházók általában. A kertvárosi kerületek 70-80 nm-es házai és lakásai az ilyen igények preferenciái, így azok tenderek számíthatnak nagyobb népszerűségnek.

A Budapesti Lakáspiaci Riport statisztikái szerint jelenleg több, mint 21 ezer lakás áll ingatlanfejlesztés alatt a fővárosban. Ebből 2019 év végi időzítéssel 4600 lakás vár átadásra, 2020 viszont ehhez képest jóval kevesebb, 2700 lakást hirdettek csak meg. A nagy ingatlan kérdés már csupán az, hogy ezen építkezések melyike fog átcsúszni 2020-ra, és azok esetében miképpen tudják majd az emelkedett vételár finanszírozását elfogadtatni.

Stay Tuned for updates

[mc4wp_form id="224"]

Real Consulting Kft © 2024. All Rights Reserved.